Re:
Доброго дня! В жовтні 2020 року за кордоном померла моя мати, громадянка України. На час смерті вона володіла часткою квартири в Києві і була в ній зареєстрована (прописана).Також вона була пенсіонеркою України. В довідці про смерть, яка була видана за кордоном, вказано її місце проживання на момент смерті, тобто не в Україні,бо вона там перебувала на законній підставі. Я проживаю і зареєстрована в тій самій квартирі в Києві, як і мама.
Після відкриття спадщини нотаріус повідомила мене, що мама не є резидентом України, бо перебувала за кордоном Україні більше, ніж півроку. Тому я маю сплатити податок 18% на спадщину , яку отримую від спадкодавця-нерезидента. Я звернулась з запитанням до податкової інспекції, отримала відповідь, що громадянин України є її резидентом. Але нотаріус стверджує, що якщо у цій відповіді не вказано прізвище мами , то вона відмовляється оформити спадщину без сплати податку і пропонує подати позов до суду. Чи правильні дії нотаріуса? Якщо вона права, то яка вірогідність того, що суд визнає мою маму резидентом України? Дякую