Re:
Добрий день. Це питання не дуже складне, я одразу кажу що не збираюсь судитися і інтернет магазином і робити якісь масштабні кроки щоб отримати бажане. Це не настільки серйозна справа. Я задаю питання, так как просто хочу дізнатися правду і свої права як покупця.
Я замовляла у я думаю достатньо відомому магазині Joom музичні альбоми. Сам магазин виглядає як маркет плейс де є окремі магазинчики/продавці. З ними не має можливості звʼязатися, щось запитати, такої функції у додатку чи на сайті просто немає. Тільки через підтримку Joom. Музичні альбоми виглядають як Невелика книга- фотобук із фото музичних артистів, диск із піснями, і наповнення із фото-картками, наліпками, плакатами і подібним мерчем від артиста.
Я робила передзамовлення трьох версій із трьох цього альбому. Не знаю як із іншими товарами різного характеру, але передзамовлення музичних альбомів набагато дешевше, ніж купити їх одразу після релізу. Також це допомагає артисту тримати деякі рекорди, тож для тих хто слідкує статистику це важливо (не знаю навіщо розповідаю, але хай буде). Також для передзамовлення у альбомах завжди наповнення фотокартками і подібним більше, ніж після офіційного релізу. В цьому випадку бонусом було 5 фото-карток, коли звичайно йдуть лише 3.
Отже я замовила, отримала їх доставкою. Вис на самому Joom ніде немає певних застережень щодо ситуацій із тим коли неповна комплектація. Там для усіх ситуацій вцілому (недостача, пошкодження, тощо) говориться що має бути фото доказ.
Я одразу хочу сказати, я бачила в описі від продавця під цим товаром, що розпаковку товару треба знімати. Але я по своїй дурості або впевненості що все буде добре хоча і знімала відео розпаковки, але вони були короткі через нестачу памʼяті на телефоні і щоб мені було зручно монтувати, так як відео знімалося із ціллю викласти його як гарний обзор у соцмережі (Тікток).
Цей момент дуже важливий.
Отже я розпакувала 2 альбоми і все було добре. А на третьому я зрозуміла що не вистачає 2 фотокартки. Усе наповнення по типу карток наліпок міні-постерів лежали у конвертику, що лежав у цій фото-книзі. Я одразу засмучена написала в підтримку. Мені сказали що в описі продавця написано що має бути відео. Спочатку я зраділа бо відео в мене було, а потім зрозуміла як я його знімала- маленькими клаптиками, про себе подумала що от я і попала. Саме відео виглядає: я вже на середині знімаю плівку із альбому, потім дістаю концерт, витягую все із нього, дістаю лише 3 картки і відео обривається. Я згодна що може виглядати як якась підстава. Але підстава це не прийняти це відео. У процесі переписки із підтримкою я зайшла і почитала найгірші коментарі у цього продавця і зрозуміла, що є багато БАГАТО людей які писали про недокомплект також у вигляді фотокарток, які навіть не знімали розпаковку взагалі ніяку і їм просто відмовили. Із підтримкою ми розмовляли більше 2х тижнів, може і навіть усі три. Я просто хочу запитати- наскільки законно не приймати це відео, наскільки законно вимагати взагалі від мене відео.
Я являюсь покупцем багатьох інтернет магазинах по типу Aliexpress, Amazone, iHerb, Shein, українські MakeupUA, Розетка, Priom. Також я працювала на гарячій лінії Comfy і знаю як вирішуються питання із недокоплектом- коли замовляють техніку на ДЕСЯТКИ-СОТНІ ТИСЯЧ гривень, не на 66 євро вибачте. Ніхто ніколи не вимагав із цих клієнтів відео розпаковки. В мене як покупця ніколи не було таких сиутуацій, але усі магазини що я перерахувала раніше ніколи не вимагали відео докази, якщо нелостача- повертають гроші або відсилають те чого немає. Я вперше бачу таку політику. І знову ж- це не той випадок коли там треба судитись. Просто мені я к людині яка заплатила гроші, знає де правда- відчуваю себе такою обдуреною. Ці нещасні фотокартки може і не вартують цих нервів. Але це ж гроші, це ж справедливість і мої права як покупця. Магазин Joom просто бачить як продавці на його площадці дурять покупців і нічого не робить із цим. Наскільки це взагалі законно вимагати відео, наскільки це юридично можливо, щоб строфа у описі під товаром про зйомку розпаковки є підставою відмовити, коли йдеться про нелостачу комплектації. Наскільки їхні дії взагалі законні. Дякую велике, якщо ви мені відповісте. Гарного дня!