Re:
Доброго дня.
Я перекладач, і в моїй практиці сталася наступна ситуація:
– я на фриланс платформі взяв проєкт з перекладом для індійської перекладацької агенції. Переклад на медичну тематику (інструкції з користування медичними приладами для індійської міжнародної медичної компанії)
– Я “прикрасив” своє резюме — обманув агенції щодо своїх освіти та досвіду.
– з моїми перекладами сталася проблема: з певних причин іх не вдалося достатньо якісно перекласти.
Загалом, я “прикрасив” своє резюме НЕ через жадібність, а виключно через свою занадто високу самовпевненість і не об’єктивну самооцінку.
- Через певний час я намагався перевірити переклади, але знову ж через різні фактори і події в моєму житті я не зміг це зробити. Зараз в мене вже немає цих файлів, щоб я міг ще раз перевірити.
- Боячись, що там можуть бути серйозні помилки (хоч і дуже маленька вірогідність що це так), я написав агенції, щоб вони перевірили переклад, дозволили мені перевірити, переробили чи щось із цього.Про те що я “прикрасив” своє резюме я не писав. Вони відмовили. “Це було давно, якщо клієнт напише якийсь відгук — ми вам повідомимо”.
– Написав компанії для якої я робив ці переклади. Вони дуже довгий час ігнорували мене, я думаю це через агенцію (керівниця агенції повідомила їм, щоб ігнорувати листи від мене). Я зв’язувався з людьми, які працюють на цю компанію, телефонував на різні номери цієї компанії, зі 100 спроби в мене вийшло вийти на людей, які якось звернули на це увагу. Але вони зв’язалися з агенцією, а не зі мною.
– Керівниця агенції написала мені, вона хотіла уточнити, чи це я писав всі ці листи, і написала що буде юридично це опрацьовувати (зв’язався із клієнтом — порушення договору). Я написав чому я це зробив, заради безпеки пацієнтів і все таке. Чіткої відповіді чи буде вона вживати якихось заходів щодо перекладів вона не дала. Мені здається що ні, репутація для неї важливіша за можливу шкоду людським життям.
– Я бачу що єдиний спосіб закликати їх до якихось дій — написав що я обманув в резюме, був поганим перекладачем на той час, використовував машинний переклад, мені не вдалося добре перевірити переклади і т.д. Але мені дуже страшно це роботи, оскільки не хочеться руйнувати своє життя і життя близьких через це.
– Чи дійсно керівниця агенції буде проводить якісь юридичні дії я не знаю.
Мої питання:
– Якщо я напишу такий лиск з усіма подробицями, яка вірогідність, що проти мене почнуть справу за недбалість з можливим ув’язнення?
– Якщо я сам ініціював це, зв’язувався з клієнтом, агенцією щодо перекладу, і робив це навіть після того, як керівниця агенції написали “просто надіюсь що там немає критичних помилок” — то чи може покарання бути зменшене до умовного строку чи чогось такого?
— Яка взагалі ймовірність що агенція подасть до суду, якщо вони в Індії, а я в Україні?
– Що є найкращим що можна зробити в цій ситуації?
P.S. Я зовсім не погана людина, і завжди робив все совісно, у всіх аспектах життя був відповідальним і нікому не бажав зла ніколи. Ситуація яка склалася не дає мені далі спокійно жити, тому що це у розріз з моїми принципами, але я просто не можу наважитися на подальші дії.