Доброго дня! Прошу допомогти у питанні щодо мобілізації. У січні місяці по повістці я пройшов ВКЛ та був визнаний придатним до військової служби. Разом з тим мною були надані документи, що надають мені відстрочку від призову на 6 місяців відповідно до ст. 23 абз. 11, у зв’язку з тим, що моя мама є інвалідом ІІ групи. 30 травня 2023 р. Кабінет міністрів України постановою № 543 «Про внесення змін до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом» затвердив нові правила звільнення та надання відстрочки від призову. Разом з тим, на початку лютого 2023 р. уряд скасував призов на строкову військову службу до кінця військового стану.
Самі внесені зміни, як на мене мають два суперечливі абзаци, так відповідно до змін у пункт 83 Положення:
Підставою для ухвалення районною (міською) призовною комісією рішення про звільнення громадян від призову на строкову військову службу є:
-тих, які мають дружину із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, — документи, які підтверджують відповідні родинні зв’язки з цією особою (особами), та довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ;
тих, які зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I чи II групи, яка належить до першого ступеня споріднення призовника (у значенні, наведеному в підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України), — документи, що підтверджують родинні зв’язки з цією особою та її інвалідність, та висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді (для осіб з інвалідністю ІІ групи);
Будь-ласка допоможіть знайти відповіді на питання:
-Прийняті зміни впливають на відповідний закон про мобілізацію, адже строкова військова служба зараз відсутня?
-Пункт 83 стосується звільнення від призиву чи, в тому числі, надання відстрочки?
-У першому наведеному абзаці звільнення надається після надання відповідних документів (які підтверджують відповідні родинні зв’язки з цією особою (особами), та довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ) наявність довідки про догляд не вказана;
у другому мова йде про догляд за особами з інвалідністю першого ступеня споріднення (дружина, батьки, діти) та довідки про потребу в постійному догляді.
При повторній подачі документів для отримання відстрочки згідно з ст. 23 абз. 11 чи обов’язково мати довідку про догляд за мамою, інвалідом ІІ гр.?
Дякую.